Condensdrogen

Condensdrogen

Met condensdrogen ben je niet afhankelijk van de buitenlucht. Condensdrogen is een manier van bollen en uien bewaren en drogen. Niet afhankelijk meer zijn van de weersomstandigheden, maar altijd een goed resultaat. De energiekosten zijn laag en de bollen en uien behouden hun goede kwaliteit. Dat is wat elke bollen-en uienboer wil! Vroeger was men afhankelijk van de buitenlucht om bollen en uien te koelen en te drogen. Tegenwoordig bestaat het condensdrogen. Dit levert voor veel boeren meer winst en minder werk op. Doordat het klimaat aan het veranderen is, wordt het bewaren van uien er niet beter op. Kwaliteitsverlies, dus veel minder omzet.   

Hoe werkt deze manier van drogen? 

Deze manier van uien en bollen drogen wordt ook wel koeldrogen genoemd. Er is geen buitenlucht of gaskachel meer nodig, om het juiste resultaat te behalen. Bij het Condensdrogen wordt in feite van een warmte- en koude-installatie gebruik gemaakt. Dit apparaat is uniek in zijn soort. Er wordt lucht tot onder het condensatiepunt gebracht. Op deze manier wordt er direct al veel vocht afgevoerd die nu eenmaal kenmerkend is voor bollen en uien die direct van de koude grond zijn gerooid. De warmte die vrijkomt tijdens dit proces, wordt weer gebruikt om de uien op temperatuur te houden. De warmtepomp die aan de installatie is gekoppeld zorgt voor de opwarming van uien. Een fantastisch systeem, dat kan worden verbonden met de PC of smarthphone. Op deze manier kan een constante controle worden uitgevoerd.   

Conventionele manier is duur! 

Voordat de condensdroger werd uitgevonden was het drogen met gaskachels doorgaans dé manier om uien zo snel mogelijk droog te krijgen. Om rottingsverschijnselen en schimmel te voorkomen, moeten uien en bollen zodra ze van het land komen direct worden gedroogd. Vroeger was het gebruikelijk om de buitenlucht te gebruiken. Dit is door de klimaatveranderingen achterhaald, het droogproces is verre van stabiel. Drogen met een gaskachel heeft ook nadelen. Per kilo propaangas die de kachel gebruikt, komt 1.6 kilo vocht vrij. Door het afvoeren van dit vocht wordt zeker 10% extra gas verbruikt. Een dure en omslachtige manier van drogen. Om kosten te besparen is een condensdroger dé oplossing voor een stabiel droogproces.   

Droogproces toepassen 

De biologische uien- en bollenteler is bezig om een andere manier te vinden om op de meest milieuvriendelijke wijze hun producten te drogen. Het gebruik van de condensdroger is een unieke manier van drogen, maar vraagt om een behoorlijke financiële investering. Deze wordt echter snel terugverdiend. Met dit systeem kan alles haarfijn worden geregeld wat alleen maar voordeel oplevert. Condensdrogen is op dit moment de beste manier om uien en bollen te drogen, te bewaren en de kwaliteit te waarborgen. 

Delen