Kunststof lassen

Lassen. Over het algemeen genomen is lassen een techniek waarbij twee materialen aan elkaar worden verbonden door middel van verhitting en druk toe te passen. Het verbinden gebeurt door de combinatie van smelten van materialen en druk. Bij het lassen van materialen, denk je al snel aan het bekende beeld dat ervan bestaat. Iemand met een ijzeren masker op met een doorkijkglas, druk bezig met een lasapparaat om stalen of ijzeren onderdelen met elkaar te verbinden. Toch is het lassen van onderdelen een bezigheid die veel meer toepassingen heeft dan de meeste mensen weten. Naast bovenstaand voorbeeld zijn er tal van andere manieren die ook vallen onder de noemer lassen. Zo is er bijvoorbeeld de vorm van het kunststof lassen. Heel wat anders dan normaal gesproken wordt verstaan onder de term lassen. En toch gebeurt het regelmatig en op zeer grote schaal wereldwijd.   

Kunststof lassen

Hoewel bij het verbinden van kunststoffen ook zeer regelmatig de methode van verlijming wordt gebruikt, is het kunststof lassen een veelgebruikte methode om kunststof materialen met elkaar te verbinden. In principe zijn de meeste kunststof types geschikt om te lassen. De meest voorkomende kunststoffen zoals PVC, maar ook PP en PE worden hierbij succesvol gelast. Het hele idee van het lassen van kunststof onderdelen is als volgt. Kunststof materialen die met elkaar verbonden moeten worden worden allereerst verhit zodat ze tot een smeltpunt komen. Hierna worden beide kunststof materialen onder druk tegen elkaar aan geperst. Dit kan zowel handmatig gebeuren als machinaal. Dit ligt aan de manier waarop de verbinding tot stand moet worden gebracht. Door de versmelting als gevolg van de hitte, de toegepaste druk erna, vormen de beide materalen één verbinding. Hierna zal het geheel afgekoeld worden en is er een definitieve en sterke verbinding ontstaan met de twee gebruikte materialen van kunststof.   

Vormen van lassen

Er zijn diverse methodes denkbaar om kunststof materialen met elkaar te verbinden. Zo zijn er een aantal veelgebruikte methodes door De Jongh Pipesystems te onderscheiden. Allereerst is sr de methode van draadlassen, ook wel 'freehand' lassen genoemd. Met een speciale warmte 'föhn' worden de materialen en de lasdraad tegelijk gesmolten zodat er direct een verbinding ontstaat. Het is de meest vrije manier van lassen, waardoor het ook de meest voorkomende methode is. Een andere methode is Extrusielassen. Deze manier is voornamelijk van toepassing op het verbinden van grote en dikke materialen. Het gebeurt in dit geval machinaal, met een machine die nog net met de hand te bedienen is. Een derde voorkomende methode is de hoogfrequent of ook wel ultrasone vorm van kunststof lassen. Hierbij worden materialen door middel van geluidstrillingen aan elkaar verbonden.

Delen